دسته : کشاورزی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 46 KB
تعداد صفحات : 83
بازدیدها : 264
برچسبها : بیماری گیاهی
مبلغ : 10000 تومان
خرید این فایلمعرفی مقاله عوامل بیماری های گیاهی
در این مقاله عوامل بیماریهای گیاهی به طور کلی به بررسی پوسیدگی بذر، مرگ گیاهچه و پوسیدگی ریشه، پوسیدگی نرم میوه و سبزیجات، بیماریهای گیاهی حاصل از نماتدها، عوامل محیطی، کمبودهای غذایی، مواد معدنی مسموم کننده گیاه در خاک و عملیات کشاورزی نامناسب تقسیم می شود.
اهمیت و پراکندگی:
بیماری دامپینگ آف گیاهچه، در سراسر دنیا گسترش دارد. این بیماری در خاک دشتها و جنگلها، در آب و هوای استوائی معتدل و تقریباً در تمام گلخانه ها وجود دارد. این بیماری به بذرها، گیاهچه و گیاهان مسن تقریباً تمامی انواع سبزیجات، گلها، غلات و بسیاری از درختان میوه و جنگلی آسیب می زند.
در تمام این موارد قسمت اعظم خسارت متوجه بذر و گیاهچه ها هنگام جوانه زدن و قبل از خروج از خاک یا بعد از آن می باشد. خسارات وارده بسته به گونه گیاه و گونه قارچ به خصوص، حرارت و رطوبت خاک و غیره بسیار متغیر است. در هر حال غالب اوقات گیاهچه ها در بستر بذر یا فوراً بعد از انتقال به زمین اصلی به کلی نابود می شوند.
در بسیاری موارد بد سبز شدن یا عدم خروج گیاهچه ها از خاک در نتیجه مرگ گیاهچه قبل از ظهور است. گیاهان مسن تر در صورتی که آلوده شوند کمتر کشته می شوند، لیکن در آنها نیز زخم ساقه یا پوسیدگی ریشه به وجود آمده، رشدشان کند می شود و میزان محصول کمتری تولید خواهند کرد. بعضی گونه های پی تیوم به اندامهای گوشتی گیاهان هم حمله می کند که در آن صورت منتج به پوسیدگی و خسارت به هنگام انبار کردن این اندامها می شود.
تعریف
نماتدها تنها پارازیتهای گیاهی هستند که به سلسله حیوانات تعلق داشته و در بیماریهای گیاهی مطالعه می شوند. نماتدها که (eelworm) نیز خوانده می شوند، در ظاهر شبیه کرم هستند، اما از نظر طبقه بندی کاملاً از کرمهای حقیقی مشخص اند. بیشتر از هزاران گونه از نماتدها به صورت آزاد بوده و به تعداد زیاد در آبهای شیرین یا شور یا در خاک زندگی کرده و از گیاهان و حیوانات تک سلولی تغذیه می کنند.
تعداد زیادی از گونه های نماتدها به انسان و حیوانات حمله کرده و آنها را پارازیته کرده و تولید امراض گوناگون می کنند. چند صد گونه، نیز شناخته شده اند که به صورت پارازیت روی گیاهان زندگی کرده و تولید انواع بیماری می کنند.
مورفولوژی
نماتدها پارازیت گیاهی کوچکی بوده 300 1000 میکرون و حداکثر تا 4 میلیمتر طول و 15 35 میکرون قطر دارند. کمی قطر آنها باعث می شود که با چشم دیده نشوند، اما با استفاده از میکروسکوپ به آسانی می توان آنها را دید. نماتدها، به طور کلی، مقطعی دایره ای، بدنی صاف، بدون بند، بدون دست و پا یا زائده دیگر دارند. ماده های بعضی گونه ها هنگام بلوغ کروی و باد کرده و گلابی شکل می شوند.
تعریف
گیاهان مانند انسان و یا حیوانات در حوزه معین و مشخصی از نوسانات عوامل سازنده محیط خود می توانند به بهترین وجه رشد کنند. عوامل سازنده محیط گیاهان شامل حرارت، رطوبت، خاک، نور، ترکیبات و آلودگیهای هوا، ترکیب و PH خاک است با وجود این که این عوامل در رشد تمام گیاهان موجود در طبیعت اثر می کنند، اهمیت آنها برای گیاهان اهلی که اغلب به دست انسان، در نواحی فاقد شرایط رشد طبیعی گیاه به خصوص کشت می شوند به مراتب بیشتر است.
علاوه بر این گیاهان اهلی غالباً در محیطهای کاملاً مصنوعی (گلخانه، انبار و غیره) نگهداری شده، یا تحت عملیات زراعی ویژه ای (آبیاری کود دادن سمپاشی و غیره) قرار می گیرند و همین عملیات ممکن است در رشد آنها اثر فوق العاده داشته باشد.
از ویژگیهای مترک بیماریهای غیر مسری گیاهان این است که در اثر کمبود یا فزونی شرایط حافظ حیات یا در اثر عوامل دخالت کننده در این شرایط به وجود می آیند. بیماریهای غیر عفونی بدون وجود پاتوژن تولید شده و علیهذا نمی توانند از گیاه مریض به سالم منتقل شوند.
پوسیدگی بذر، مرگ گیاهچه و پوسیدگی ریشه به وسیله پی تیوم
اهمیت و پراکندگی
علائم
پاتوژن: pythium SP
بررسی سیکل بیماری
مبارزه
پوسیدگی نرم میوه و سبزیجات به وسیله ریزوپوس
اهمیت و پراکندگی
علائم
پاتوژن Rhi=opus Sp
بررسی سیکل بیماری
مبارزه
بیماریهای گیاهی که به وسیله نماتدها ایجاد می شوند
تعریف
مشخصات نماتدهای گیاهی
مورفولوژی
آناتومی
سیکل زندگی
اکولوژی و انتشار
علائمی که به وسیله نماتدها به وجود می آیند
چگونه نماتدها روی گیاهان اثر می گذارند
رابطه فی مابین نماتدها و پاتوژنهای گیاهی دیگر
مبارزه نماتدها
عملیات زراعی
تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان
عملیات بهداشتی
غرقاب کردن
واریته های مقاوم
استفاده از گرما
مبارزه شیمیایی
عوامل محیطی که باعث ایجاد بیماری گیاهی می شود
تعریف
حرارت
رطوبت
کمبود اکسیژن
نور
آلودگی هوا
فلورور هیدروژن
انیدرید سولفورو
دی اکسید ازت
ازن
نیتراتهای پراکسی اسیل Peroxyacyl Nitrates (PAN)
مواد غباری
کمبودهای غذایی در گیاهان
ازت
فسفر
پتاسیم
منیزیم
کلسیم
گوگرد
آهن
بر
روی
مس
مولیبدنوم
منگنز
مواد معدنی مسموم کننده گیاه در خاک
عملیات کشاورزی نامناسب